Národopisný soubor a dětský národopisný soubor Vrčka

Z akcí

Informace a fotografie z proběhlých akcí.

Černovický zpěváček, 28. 3. 2010 (Brno-Černovice)

Jako každý rok se i letos DNS Vrčka účastnil soutěže Černovický zpěváček, která je regionálním kolem národní soutěže Zpěváček, konané každoročně ve Velkých Losinách.

Příprava začala dlouho před samotnou soutěží naším místním kolem, kde jsme vybrali čtyři děvčata, která soubor v neděli 28.3.2010 reprezentovala. Podle pravidel soutěže děti zpívaly dvě svým charakterem odlišné písničky - jednu rychlou, rytmickou a jednu táhlou. Zároveň písně musely splňovat podmínku, že budou z regionu, který soubor zpracovává a to pro nás znamená vybrat lidové písně původem z Brněnska. Čerpali jsme většinou ze starých sbírek písní vydaných ještě v předválečném období. Zároveň jsme se snažili vybrat písně, které se budou malým zpěváčkům líbit a budou svým obsahem i rozsahem odpovídat věku a schopnostem dětí. Soutěžící doprovázela v jedné písni cimbálová muzika Ponava a druhou zpívali bez doprovodu.

V letošním ročníku jsme měli zastoupení ve všech třech věkových kategoriích. V nejmladší kategorii dětí do 7 let soutěžila Klára Kuchtová. V kategorii 8-11 let se soutěže zúčastnila Karolína Lučšanová, která obsadila 3. místo. A v nejstarší kategorii 12-15 let jsme měli dvě zpěvačky: Marii Procházkovou a Hanu Houšťovou, která se umístila na 2.místě.

Pro soubor je to velký úspěch, kterého děvčata dosáhla v konkurenci dětí z dalších čtyř Brněnských lidových souborů. Blahopřejeme. Všem jmenovaným i jejich rodinám děkujeme za čas, který věnovali přípravě písní.

Fotografie: