Národopisný soubor a dětský národopisný soubor Vrčka

Z akcí

Informace a fotografie z proběhlých akcí.

Slavnosti trnek, 19. 9. 2009 (Březina)

Ho Bohonic na kopečku je tam černá zem
Pálijó tam gořaličku třikrát za téden…

Kdekdo by mi dal za pravdu, kdybych řekla, že švestky jsou nejlepší právě v tom tekutém stavu, ale po příjemném odpoledni stráveném na Slavnostech trnek, musím uznat, že jsou výborné i v jiné podobě =)

Jednoho krásného nedělního odpoledne jsme totiž se souborem vyrazili do nedaleké Březiny zúčastnit se prvního pokusu o větší trnkovou akci. Povidla se vařila už den dopředu, ale několik velkých kotlů naznačovalo, že se i dnes bude něco dít.

Nejprve naše děti předvedly, jak se vaří trnky, pak jsme si i s místním dorostem zahráli několik her a pak, zatímco jsme s dospělými zazpívali o tom, jak jsou dobré ty trnky tekuté a naši chlapci naprosto věrohodně předváděli, jak jim „ta neščasná kořalička trápí jejich srdíčka“, děti se rozeběhly směrem ke kotlům a jaly se šoulet knedlíky se švestkama na svačinku.

Jak čas plynul a dobré nálady přibývalo, už jsme jenom seděli a střídavě zpívali a krmili se buchtama a knedlíkama =)

K večeru nás už začala vyhánět zima, a tak jsme zamířili do Podolí na hody. Protože se naše trnkové povídání nakonec protáhlo déle, než jsme čekali, už bychom se nestihli jít domů převléct. Takže jsme na sebe jen spiklenecky mrkli a hurá k muzice. Pár zvědavců se nás ptalo odkud jsme a proč jsme v krojích..také stárci se na nás chvíli dívali nedůvěřivě, ale když zjistili, že pilu na podříznutí máje nemáme a chceme si jenom zatancovat, všechno dobře dopadlo =)

Fotografie: