Národopisný soubor a dětský národopisný soubor Vrčka

Z akcí

Informace a fotografie z proběhlých akcí.

Hej nám de koleda, 4. 1. 2009 (Šlapanice)

„…i když se chumelí, všichni sme veselí!“

Minulý rok jsme naše vánoční pásmo zaměřili na zvyky kolem Vánoc, letos jsme se snažili připomenout hlavně koledování. Nešlo ale jenom o zpívání, zahráli jsme i malá vánoční divadla, jako naši předkové, kteří je poměrně s humorem předváděli před domy za něco k jídlu nebo i nějaký ten groš. Nechyběla ani složitější hudební vystoupení, která si připravila část naší cimbálové muziky např. Šlapanická koleda a Vánoční pastorela.

Z malých divadelních představení jsme si vybrali cestu tří králů do Betléma, kam se šli poklonit malému Ježíškovi. Po cestě ale navštívili krále Heroda, před nímž je potom varoval anděl.

Představení bylo celé v nářečí a nebylo pojaté nijak vážně už ve své původní podobě, natož potom v naší, protože jsme místy i trošku improvizovali. Ale zkuste si zachovat vážnou tvář, když máte podle scénáře přednést například větu: „Ach já nemám žádné vědomosti...“ nebo nějakou jí podobnou. A k tomu ještě musíte mít na hlavě korunu a na sobě královský hermelín, v kterémžto oblečení běžně přece jenom nechodíte a ve kterém se asi každý cítí nesvůj.

Další trošku divadelní vystoupení bylo o svaté Dorotě, panně, která si odmítla vzít krále a byla za to mučena. Příběh jsme až na krátké dialogy zpívali a scéna byla oživena velkým stojanem s namalovanými ilustracemi k ději.

Krátkými básničkami koledovali také nejmenší členové našeho souboru a spolu s námi si za zvuku famfrnochu a vozembouchu zazpívali spoustu koled a od pantáty s panímámou dostali sladkou odměnu.

Myslím, že vystoupení jsme si jak účinkující, tak i diváci opravdu užili. A besídku našeho souboru potom taky.

Fotografie: