Národopisný soubor a dětský národopisný soubor Vrčka

Z akcí

Informace a fotografie z proběhlých akcí.

Slavnosti kroje, 10. 5. 2009 (Velká Bystřice)

Dětské soustředění končilo v neděli. V tento den se ve velice brzkých ranních (možná spíš nočních) hodinách ozvalo nesmělé zvoněni několika budíků a zanedlouho se ze svých spacáků zvedly mátožné postavy. Po té, co se několikrát srazili cestou do koupelny, vyplížily se z fary a ještě částečně ve spánku vyrazily naložit kroje ... faru tak nechaly napospas dětem a zbytku dospělých a frrr do Bystřice na Slavnosti kroje. Letos byla slavnost zaměřena na šátek – ozdobu ženské hlavy.

Několik z nás muselo vyrazit opravdu velice brzo, abychom byli na místě už kolem osmé hodiny, mohli se obléct do kroje a připojit se k dopolední ukázce vázání různých typů úvazu šátku. Náš kroj se všem velice líbil a každý se ptal odkud jsme přijeli …i před začátkem odpoledního vystoupení jsme vzbudili menší rozruch v šatně a nevyhli se tradičnímu ohmatávání a počítání našich tvrdých spodniček =o)

Pro diváky v sále jsme ještě jednou všichni předvedli vázání šátků a pak už začala jednotlivá vystoupení. Pak jsme ještě podebatovali s místními i dalšími účinkujícími, okoštovali „po kalíšku“ a hurá k domovu…

Fotografie: